
A través del servei de logopèdia del CRIV ens ocupem de la prevenció, detecció, avaluació, diagnòstic i tractament dels trastorns relacionats amb el llenguatge, la parla, la veu, i les funcions no orals de la musculatura orofacial (com la deglució i la respiració) de la població infantil, estiguin relacionats aquests trastorns o no amb el dany cerebral.
- Parla (disfèmies (quequesa i taquifèmia), dislàlies (alteracions en la producció d’ un o diversos sons), disglòssies (dificultats en la pronunciació d’ un o més sons per causes estructurals) )
- Llenguatge oral (trastorn específic del llenguatge, retard específic del llenguatge, o dificultats del llenguatge associats a trastorns generalitzats del desenvolupament, o associats a dèficits sensorials com sorderes pre i postlocutives, implants coclears, hipoacússies…)
- Lectoescriptura (dislèxies, retard lector, disgrafia, discalcúlia. )
- Veu (disfonia infantil, amb causa funcional o orgànica.)
- Deglució (disfàgia infantil, deglució atípica, masticació ineficaç, treball conjunt amb tractaments ortodòntics. )
- Respiració (reeducació de la respiració oral i el síndrome del respirador oral, reeducació del Síndrome de l’ Apnea Obstructiva de la Son (SAOS) i Síndrome del nen roncador. )
- Avaluació neuropsicològica ( utilitzem un repertori de proves específiques, de tipus clínic i estandarditzades, per avaluar la funció cognitiva, la conducta i l’esfera emocional del nen/a. )
- Intervenció/rehabilitació cognitiva ( utilitzem models d’intervenció personalitzada, encaminats a millorar les funcions psíquiques deteriorades per la lesió cerebral. Per desenvolupar el programa de rehabilitació ens basem en la plasticitat neuronal juntament amb les variables personals i específiques de cada nen/a. Tanmateix fem intervenció en aprenentatge emocional. )
- Orientació familiar ( assessorem mitjançant la psicoeducació a les famílies, elaborem un aprenentatge d’estratègies per gestionar la situació. )
- Prevenció ( un dels programes que tenim es fonamenten en potenciar la prevenció de cara a possibles problemàtiques. Dins dels programa de neuropsicologia, està encaminada a: Prevenció del fracàs escolar, principalment en nens amb risc; Programa de prevenció de consum de substàncies addictives, alertant del dany cerebral associat. )

Es pot tractar al bebè des del seu naixement. El tractament sempre és manual amb tècniques molt suaus en les que l’osteòpata col·locarà les seves mans en diferents parts del cos del bebè relaxant les estructures/teixits que s’han observat en l’exploració prèvia ho necessitaven. Amb això intentem obtenir un millor funcionament sistèmic. Normalment el sistema digestiu és el darrer en posar-se en funcionament en el nou nat, tot alló relacionat amb la ingesta, succió, deglució, reflux i evacuació.

Un dels models a seguir en Teràpia Ocupacional Pediàtrica, és l’Integració Sensorial, que la podem definir com la capacitat que té el sistema nerviós central (SNC), per interpretar i organitzar les informacions captades pels diversos òrgans sensorials del cos. Aquestes informacions, rebudes pel cervell, són analitzades i utilitzades per permetre’ns entrar en contacte amb el nostre ambient i respondre adequadament.
Constantment estem rebent estímuls del nostre entorn, i hem d’aprendre a interpretar-los de manera correcta, per integrar-los a nivell neurològic i aconseguir així, un nivell de desenvolupament òptim.
La Integració sensorial té com a objectiu, aconseguir el màxim de respostes adaptades per part del nen, que són accions apropiades en la que el nen respon de manera adequada a alguna demanada de l’entorn. Treballa a través del joc i de la motivació intrínseca del nen, fomentant la participació activa i la col·laboració.
Indicadors d’una disfunció sensorial:
- No para de moure’s, li costa estar quiet.
- És molt descoordinat, s’entrebanca amb facilitat.
- Li costa concentrar-se, es despista fàcilment.
- Presenta dificultats d’aprenentatge.
- Es mostra impulsiu, té reaccions desmesurades , no controla la seva força.
- Té un baix to muscular, es cansa fàcilment, falta d’activitat.
- És desobedient, li costa acceptar les normes i sempre busca els límits.
- Presenta dificultats amb les activitats seqüenciades i les motrius bilaterals.
- Té una reacció exagerada o reduïda dels diferents estímuls del seu entorn.
- Es mostra excessivament tímid, li costa relacionar-se amb els altres.
- Té dificultats en la comprensió i expressió verbal.